Czy warto wybrać drewno do kuchni?

1 mar 2020 | 0 komentarzy




Kuchnia to miejsce magiczne, które sprawia, że rodzina może spędzić wspólne popołudnia przy posiłku, rozmawiając o przeżytym dniu. Jest to też miejsce, które kojarzy się z ciepłem, dobrym smakiem i niezapomnianą atmosferą. Czy drewno w kuchni jest w stanie sprostać oczekiwaniom jego mieszkańców?

 

drewniana podloga kuchenka kuchnia 100575 Czy warto wybrać drewno do kuchni?

Pexels Videos

Dlaczego warto wybrać drewno do kuchni?

Drewno w kuchni nie tylko dodaje jej smaku, ale jest też naturalnym i estetycznym materiałem, który nigdy nie znika z głównej listy trendów w domowych aranżacjach. Rozwój nauki sprawia, że coraz łatwiej można je chronić przed wilgocią i innymi uszkodzeniami. Drewno stosuje się w kuchniach nie tylko na podłogi, ale również ściany i blaty.

Drewniana podłoga w kuchni – czy warto?

Według badań to podłoga kuchenna jest najczęściej używana w domu, co znaczy, że wymaga specjalnego traktowania i pielęgnacji. Najprościej mówiąc: trzeba zadbać o jej odporność. Z tego powodu na podłogę poleca się drewna pierwszej klasy, czyli takie, które nie mają sęków. Z konkretnych, najpopularniejszymi są: dąb, buk, jawor, badui, jatoba i kempas. Należy wybrać takie drewno, które ma jednolitą barwę i równomierne usłojenie. Niezależnie od gatunku i typu drewna, podłogę trzeba zabezpieczyć przed wilgocią za pomocą środka uszczelniającego. Dobrym zabezpieczeniem przed wilgocią, plamami wody, brudem i kurzem jest drewno olejowane, które można znaleźć u wszystkich większych producentów.

kitchen 972934 960 720 Czy warto wybrać drewno do kuchni?

Pixabay

Jeżeli zastawiamy się nad kolorem, to na ciemnych powierzchniach zdecydowanie łatwiej widać ślady i zabrudzenia. Wystarczy wyobrazić sobie sytuacje rozsypania mąki czy kurzu, a nawet zarysowania. Mimo to ciemne drewno cechuje elegancja i charakter. Czasem nie warto kierować się wymienionymi aspektami i zaryzykować, tym bardziej, jeżeli czerń może podkreślić charakter mieszkania.

Trzeba jednak mieć na uwadze, że w przypadku głębokiego zarysowania trzeba odnowić całą podłogę, a to może być niemały problem. Renowacja punktowa to trudne zadanie, a odnowiony fragment niestety widocznie różni się od całości.

Drewno na ścianie w kuchni – czy warto?

Kiedy już mamy podjętą decyzję, że chcemy drewno na naszej podłodze, warto również zastanowić się czy ściany w tym klimacie nie będą idealnym dopełnieniem. Ściana wykończona drewnem jest uznawana nie tylko za wieczny trend, ale również synonim piękna i domowego ogniska. Producenci proponują też szeroką ofertę na kuchenne ściany, są to m.in. panele drewniane i drewnopodobne, boazerie, płytki ceramiczne imitujące drewno, panele ze wzorem drewna czy tapety z motywem drewna.

Te rozwiązania sprawiają, że każdy może znaleźć coś dla siebie, ponieważ opcji jest naprawdę wiele. Choć drewno może budzić wiele negatywnych skojarzeń, np. niezbyt lubiane przez niektórych boazerie, to aktualnie istnieje wiele trendów wartych zainteresowania – między innymi drewniane, pomalowane deseczki – w stylu skandynawskim.

kitchen 4062810 960 720 Czy warto wybrać drewno do kuchni?

Pixabay

Drewniany blat w kuchni – czy warto?

Drewniany blat to czysta elegancja. Uroda nie jest tu jednak najważniejszą kwestią, do zalet drewnianego blatu należą (w zależności od tego czy zakupimy taki, który cechuje się dobrą jakością) odporność na ścieranie, uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę, a co za tym idzie inne rzeczy, które mogą się przydarzyć w kuchni – m.in. parowanie i wilgoć. Żeby drewniana kuchnia zachowała swoją świeżość nie poleca się sosny czy topoli. Należy wybierać te gatunki, z których blaty nie będą w przyszłości się kurczyć czy rozsychać.

Odporne na działanie czasu są bardziej blaty klejone, i to je poleca się zamiast blatów litych. Nie pękają, przez co mogą służyć przez naprawdę wiele, wiele lat. Za to zaletą litego drewna jest rustykalny charakter, jaki nadaje pomieszczeniu.

Warto również pamiętać o tym, że drewno to nie tylko zalety, ale również wady.  Drewniany blat nie jest tak trwały jak ten z kamienia, wymaga też odpowiedniej pielęgnacji i regularnej impregnacji, która może być dla niektórych niepotrzebnym wydatkiem. Drewno może ulegać też przebarwieniom pod wpływem ciepła, którego niestety jest w kuchni aż nazbyt. Regularna pielęgnacja jest w stanie utrzymać drewniany blat w pięknym stanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się na taką kuchnię zdecydować, jeżeli tylko chcemy zainwestować w nią nasz czas oraz pieniądze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing