Drewno w kuchni – czy warto?

3 lip 2017 | 0 komentarzy




Kuchnia to miejsce, w którym spędza się najwięcej czasu. Nic więc dziwnego, że chcemy by było jak najładniej urządzone. Ale kuchnia to także miejsce narażone na różne uszkodzenia, kontakt z wilgocią i częste zabrudzenia. Czy drewno może podołać trudnym, kuchennym warunkom?
Dziś kuchnia to nie tylko miejsce przygotowywania posiłków, ale często także pomieszczenie połączone z salonem, w którym przyjmuje się gości. Nic więc dziwnego w tym, że poza względami praktycznymi coraz ważniejsze stają się czynniki estetyczne. Drewno z pewnością jest jednym z najpiękniejszych i najbardziej naturalnych materiałów, które na dodatek nigdy nie wychodzi z mody. Dzięki rozwojowi nauki coraz łatwiej można też je chronić przed wilgocią i uszkodzeniami mechanicznymi. Dlatego dziś drewno to nie tylko meble kuchenne, ale również podłogi, a coraz częściej – ściany i blaty.

Drewno na podłodze w kuchni

Badania wykazały, że podłoga kuchenna jest najbardziej zadeptywana – to tam stawia się najwięcej kroków. Z tego względu znajdująca się tutaj podłoga musi być bardzo odporna. Dlatego na podłogę w kuchni nadaje się tylko drewno I klasy, czyli pozbawione sęków, które mogłyby wypadać pod wpływem wilgoci. Z rodzimych gatunków warto wybrać dąb, buk albo jawor, z egzotycznych – badi, jatoba, kempas i inne (drewno egzotyczne jest bardzo odporne na wilgoć). Najlepiej sprawdzą się deski z litego drewna. Niezależnie od gatunku i typu drewna, podłogę należy bardzo dobrze zabezpieczyć przed wilgocią środkiem uszczelniającym. Nieco mniej trwałym, ale również polecanym rozwiązaniem, są panele drewniane, które powinny być kilkakrotnie polakierowane.

architecture 1087819 1280 Imj Drewno w kuchni – czy warto?

Drewniane meble kuchenne

Jeszcze kilka lat temu ciężkie drewniane meble z litego drewna nie cieszyły się dobrą opinią wśród architektów wnętrz. Wszystko zmieniło się z modą na rustykalność i powrotem do dawnych form. Niezależnie od tego, czy w kuchni pojawią się ciężkie kredensy i pomocniki, czy nowoczesne szafki z lekkimi, drewnianymi frontami, drewno jest dobrym materiałem na wyposażenie kuchni.

Tutaj podobnie jak w przypadku podłóg, ważne jest, by meble były dobrze zabezpieczone, np. odpowiednim lakierem. Ważna jest także ich konserwacja: do czyszczenia drewna nie można wykorzystywać zbyt dużych ilości wody, lepiej postawić na specjalne środki do czyszczenia drewna kuchennego. Wszystkie silniejsze zabrudzenia należy zaś usuwać natychmiast.

Drewniane ściany – czy będą odporne na tłuszcz i wodę?

Drewno na kuchennych ścianach to nieco szokujący pomysł ostatnich kilku lat. Jeszcze do niedawna takie rozwiązanie nie byłoby możliwe. Ściany w kuchni, szczególnie te przy kuchence czy zlewozmywaku, są narażone na stałe działanie wody, pary wodnej oraz tłuste zabrudzenia. Dziś jednak powłoki paneli ściennych wykonane są z materiałów, które mogą chronić drewno nawet w tak wymagających warunkach.

Jest kilka sposób ozdobienia ściany kuchennej drewnem. Jednym z najprostszych jest wykorzystanie paneli ścienno-podłogowych lub laminowanych ściennych. Panele należy bardzo ściśle przykleić do ściany, a następnie polakierować ich wierzchnią warstwę. Miejscami newralgicznymi są styki elementów: między panelami oraz przy szafkach i blacie. Dobrze zabezpieczyć je dodatkowo metalową listwą. W podobny sposób można do ściany przykleić lekką sklejkę (najlepiej taką, która fabrycznie została przystosowana do kontaktu z wilgocią).

Obecnie bardzo modne jest wykładanie ścian takim samym drewnem jak to użyte w szafkach. Do tego celu wykorzystuje się specjalne drewniane panele, sprzedawane przez producentów mebli. Są to płyty wiórowe grubości półtora centymetra, które pokryto fornirem lub laminatem. W zestawie sprzedawane są także specjalne aluminiowe listwy, do których montuje się panele. Są one bardzo szczelne, dzięki czemu para wodna nie wnika w głąb drewna (co wiązałoby się z pęcznieniem drewna).

shutterstock 286047131 0GJ Drewno w kuchni – czy warto?

Drewniane blaty

Kolejnym drewnianym elementem w kuchni może być blat. Drewno nie jest tak twarde i wytrzymałe jak kamień, to fakt. Jest za to bardzo przyjemne, ciepłe i przytulne. Na blat najodpowiedniejsze będzie twarde drewno (podobnie jak w przypadku podłóg), najlepiej olejowane. Tu jednak najlepiej sprawdzi się nie lite, ale klejone drewno. Lite deski nie są polecane, ponieważ mocno pracują pod wpływem wilgoci – drewno klejone nie pracuje, ponieważ już podczas obróbki niwelowane są wewnętrzne napięcia. Drewno jest materiałem prostym w obróbce – łatwo więc wyciąć blat samodzielnie, jeżeli ktoś posiada podstawowe umiejętności i narzędzia. Również zlecenie przycięcia blatu nie jest problemem.
Minusem blatu drewnianego jest jego mniejsza trwałość niż np. kamiennego. Z drugiej strony odnowienie takiego blatu nie jest problemem – wystarczy szlifierką lub papierem ściernym zedrzeć zewnętrzną warstwę drewna i polakierować/olejować blat na nowo. To także moment, w którym można zmienić odcień blatu. Z blatem drewnianym trzeba uważać – nie można stawiać na nim gorących garnków (pozostaną białe ślady), łatwo też zarysować taki blat nożem. Rysa po nożu będzie zaś z biegiem czasu ciemnieć, a jeżeli dostanie się do niej woda, może nawet zacząć gnić.

Drewno jest piękne i dodaje każdej kuchni ciepła i przytulności. To ważne w pomieszczeniu, w którym często skupia się życie rodzinne i towarzyskie. Drewno może być dobrym i trwałym dodatkiem w każdej kuchni – należy jedynie pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu drewnianych powierzchni, a później o konserwacji. Dzięki temu można cieszyć się pięknym, prawdziwym drewnem przez wiele lat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing